Point Of View

Ο Ξένος – Κριτική

Boem Team

Ο «Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ δημοσιεύτηκε το 1942 κι έκτοτε έχει πουλήσει περισσότερα από 8.000.000 αντίτυπα. Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, σίγουρα θα το διαβάσετε μετά την παράσταση του Δημήτρη Τσιάμη,  με τους Γεράσιμο Μιχελή, Μιχάλη Οικονόμου και Κλεοπάτρα Μάρκου. 

Η δραματουργική επεξεργασία του Δημήτρη Τσιάμη, αν και παρεμβαίνει αισθητά στην ροή του κειμένου, καθόλου δεν προδίδει την γραφή του. Κάποιες αναφορές από άλλα έργα του Καμύ πάντα δηλώνονται με τρόπο που δεν προδίδεται η δραματική εξέλιξη. Ταυτόχρονα, η χαρακτηριστική χρήση του χρόνου του Αορίστου από τον Καμύ, διατηρείται πλην εξαιρέσεων όπου βάσει σκηνοθεσίας επιλέγεται ο Ενεστώτας. Η κύλιση και άρση του βράχου ως αναφορά στον Μύθο του Σίσυφου, συμπληρώνει ιδανικά την ιδεολογική ταυτότητα της παράστασης. 

Η σκηνογραφία του Γιάννη Θεοδωράκη, θυμίζει εγκατάσταση του  Γιάννη Κουνέλη, ενώ η άμμος στο κέντρο της σκηνής μοιάζει σαν βωμός που εγκαταλείφθηκε. Οι τρεις ερμηνευτές ντυμένοι σαν φιγούρες από σέπια φωτογραφίες του ’40, γίνονται μέρος αυτής της κινητής γλυπτικής εγκατάστασης άλλοτε σαν αγάλματα – Στοχαστές κι άλλοτε σαν επισκέπτες – Ξένοι μέσα στο έρημο και άγονο τοπίο. 

Ο ρόλος του Ξένου μοιράζεται και στους τρεις ηθοποιούς με ένα τρόπο τόσο αφηγηματικό όσο και δραματικό, χωρίς να προδίδεται η αποστασιοποιημένη περσόνα του Μερσώ, ο κάθε ερμηνευτής δίνει την δική του απόχρωση. Ο Μιχάλης Οικονόμου αναλαμβάνει να εμψυχώσει και πολλούς άλλους χαρακτήρες του βιβλίου με άνεση, απλότητα και σωματική αρτιότητα γίνεται ιερέας, αστυνόμος, Ρειμόν, διευθυντής γηροκομείου. Η Κλεοπάτρα Μάρκου διατηρεί σταθερά τον ρόλο της Μαρί αλλά όπως κι ο χαρακτήρας της σταδιακά εξαϋλώνεται, γίνεται μια έννοια, μια ιδέα, μια Ιθάκη. Ο Γεράσιμος Μιχελής ως Μερσώ συχνά αντικατοπτρίζει τον Καμύ, ως πρίσμα αντανακλά τις φιλοσοφικές απορίες του συγγραφέα και σωματοποιεί την αγωνία του ανθρώπου να κατανοήσει το τέλος. 

Ο «Ξένος», είναι κάτι περισσότερο από την ιστορία ενός Γάλλο – Αλγερινού που σκοτώνει έναν Άραβα και εκτελείται επειδή δεν έκλαψε στην κηδεία της μητέρας του. Οι συντελεστές της παράστασης παρουσιάζουν κάτι περισσότερο από μια θεατρική μεταφορά του βιβλίου, αναπαριστούν τον «Ξένο» όπως αυτός τον εννόησε. 


INFO

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης

Σκηνογραφία: Γιάννης Θεοδωράκης

Κινησιολογία: Ελένη Χατζηγεωργίου

Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Ενδυματολογία: Βασιλική Σύρμα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Δένδη

Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου

Σκηνοθέτης teaser: Γιώργος Αποστολόπουλος

Σχεδιασμός εντύπου: Γιώργος Αμαραντίδης

Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Κόλλια

Ηθοποιοί:

Γεράσιμος Μιχελής

Μιχάλης Οικονόμου

Κλεοπάτρα Μάρκου

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 4, Τηλ.: 210 345 5020

Πέμ., Παρ., Σάβ., Κυρ. 21.00

Eισιτήρια : 12 ευρώ | 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητών & ανέργων) | 5 ατέλεια


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος