Agenda Theater

Πόλεμος Τοπίων - Guerre des Paysages

Boem Team

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Παρασκευή 3 & Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στις 21:00

12 €, 8 € (φοιτητικό, άνω των 65 ετών), 5 € (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ) | (κρατήσεις απαραίτητες: 213 00 40 496 & info@polychorosket.gr)

Μουσική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Ηλία Πούλου Τασκένδη / Εξόριστες μνήμες και στο αφήγημα του Δημήτρη Αλεξάκη Πόλεμος Τοπίων, σε σκηνοθεσία της Irène Bonnaud.

Μετά από δύο πετυχημένους κύκλους παραστάσεων στην Αθήνα, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (2017-18), τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ Reims Scènes d'Europe στη Γαλλία (La Comédie de Reims / Φεβρουάριος 2018) και μόλις πριν ταξιδέψει στο Παρίσι (La Commune CDN Aubervilliers / 15 - 19 Μαΐου 2019), η θεατρική παράσταση Πόλεμος Τοπίων / Guerre des Paysages ανεβαίνει ξανά για δύο μόνο παραστάσεις στο ΚΕΤ, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Μαΐου 2019. 

Βασισμένο σε συνεντεύξεις μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού που μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο του 1949, μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, το βιβλίο του Ηλία Πούλου Τασκένδη / Εξόριστες μνήμες χαράζει μια ψυχογεωγραφία μέσα από φωνές και πρόσωπα, όπου αναμειγνύονται η μικρή με τη μεγάλη Ιστορία, η προσωπική με την πολιτική ζωή, το ενδόμυχο με το συλλογικό.

Με αφετηρία το βιβλίο του Ηλία Πούλου και το αφήγημα του Δημήτρη Αλεξάκη Πόλεμος Τοπίων, δύο κείμενα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται επί σκηνής, η γαλλίδα σκηνοθέτις Irène Bonnaud αποδίδει αυτή την ευαίσθητη γεωγραφία μέσα από μια μουσική παράσταση, ανάμεσα στην προφορική ποίηση, τη συναυλία και το θέατρο-ντοκουμέντο, παραπέμποντας τόσο στο ίδιο το γεγονός του εμφυλίου όσο και στη μνήμη του.

Επί σκηνής, οι πρωταγωνιστές διασχίζουν ένα χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, συναντώντας τα φαντάσματα και τις μουσικές της εποχής, μελωδίες ηπειρώτικες, ρεμπέτικες, ρώσικες... Αυτοσχεδιάζοντας, επιστρέφουν πάντα στον εαυτό τους, στους ήχους και στην πραγματικότητα του παρόντος.

Συντελεστές:

Κείμενα: Ηλίας Πούλος, Δημήτρης Αλεξάκης

Μετάφραση του κειμένου Πόλεμος Τοπίων από τα γαλλικά: Φωτεινή Μπάνου

Δραματουργία – σκηνοθεσία: Irène Bonnaud

Βιόλα: Μιχάλης Καταχανάς

Κιθάρα, loops: Βασίλης Τζαβάρας

Πρωτότυπη μουσική: Μιχάλης Καταχανάς, Βασίλης Τζαβάρας

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Κατασκευή σκιών: Άθως Δανέλλης

Ηχοληψία παράστασης: Φίλιππος Μαρινέλης

Τεχνικός παράστασης: Γιάννης Ζέρβας

Video: Irène Bonnaud

Video Mapping: com.odd.or & Διονύσης Σιδηροκαστρίτης

Φωτογραφίες / υλικό παράστασης: Ηλίας Πούλος

Φωτογραφίες δελτίου τύπου: Δημήτρης Αλεξάκης

Ερμηνεία – τραγούδι: Φωτεινή Μπάνου

Στην ελληνική γλώσσα, με γαλλικούς υπέρτιτλους.

Διάρκεια: 85’

Η πρεμιέρα της παράστασης Πόλεμος Τοπίων / Guerre des Paysages έγινε στις 6 Μαΐου 2017, ως μια συμπαραγωγή του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, της La Comédie de Reims, της La Commune CDN Aubervilliers και της Cie 813 και με την υποστήριξη του Institut Français de Grèce / Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 15-19 Μαΐου 2019 στο Παρίσι, στο θέατρο La Commune CDN Aubervilliers.

Περισσότερες πληροφορίες / κρατήσεις: www.lacommune-aubervilliers.fr/guerre-des-paysages

Το ΚΕΤ ευχαριστεί θερμά τους: Ηλία Πούλο, Τασούλα Βερβενιώτη, Ροβήρο Μανθούλη, Bernard Eisenschitz, Πόπη Μπάνου, Χρήστο Γιοβανόπουλο, Σοφία Εξάρχου, Ελένη Παγκρατίου, Μαρία Κουρκούτα, Θέατρο Αθηνών, για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν στην προετοιμασία της παράστασης.

κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα

213.00.40.496 & 69.45.34.84.45

ΠΡΟΣΒΑΣΗ με λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8 | με τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 | (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4 | με ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (15 λεπτά με τα πόδια)


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος