Point Of View

Πράγα η παραμυθένια

Θοδωρής Τσοκανής

Η Πράγα, η πρωτεύουσα της Τσεχίας, είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και γεμάτη ομορφιά. Χτισμένη γύρω από τις όχθεις του Μόλδαβα, στην κεντρική Μολδαβία, η Πράγα ξεχωρίζει για την υπέροχη παλιά πλατεία στο ιστορικό κέντρο και τις πανέμορφες γειτονιές γύρω από αυτήν. 

Στολισμένη για τα Χριστούγεννα, η Πράγα ομορφαίνει ακόμα περισσότερο, γεμάτη λαμπάκια, δέντρα και αγορές με δώρα, ζεστό κρασί και κεντροευρωπαϊκά εορταστικά εδέσματα. Δέχεται χιλιάδες τουριστών καθημερινά, και δικαίως, μιας και η μοναδικά παραμυθένια της ομορφιά είναι ασυναγώνιστη.

Υπέροχα κτίρια, δρομάκια καλοδιατηρημένα με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και την ιστορία της πόλης συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από άλλους αιώνες, σαν ένα θεατρικό έργο που παίζεται συνεχώς, καθημερινά με πρωταγωνιστές όλους όσους έχουν την τύχη να βρίσκονται εκεί. 

Μιας και είναι μία από τις λίγες πόλεις που έμειναν άθικτες κατά τη διάρκεια των 2 παγκοσμίων πολέμων, η αυθεντικότητα του σκηνικού είναι μοναδική, οι βόλτες δε στους δρόμους, τις γέφυρες και τις πλατείες του κέντρου είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, κάθε γωνία κρύβει μια έκπληξη, κάθε σοκάκι μια ξεχωριστή ομορφιά, κάθε κτίριο μια δική του ιστορία.

Η άφιξη στο αεροδρόμιο είναι ευχάριστη και ξεκούραστη, όμορφος χώρος με πολύ εύκολη πρόσβαση στην πόλη. Αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα από την αρχή τον επισκέπτη είναι η καθαριότητα στους δρόμους και η καλή συντήρηση όλων των δρόμων και των κτιρίων. Τα εισιτήρια των μέσων είναι αρκετά οικονομικά ενώ το τραμ υπέροχο, γρήγορο και βολικό.

Τα αξιοθέατα της Πράγας είναι μπόλικα, ολόκληρο το ιστορικό κέντρο ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και όχι τυχαία. Πρώτα απ’ όλα η κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου είναι ένα κομψοτέχνημα. Περιστοιχίζεται από υπέροχα κτίρια και ναούς, ενώ το αστρονομικό ρολόι που είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος με χιλιάδες τουριστών να το χαζεύουν και να το φωτογραφίζουν. 


Λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία βρίσκεται η Γέφυρα του Καρόλου. Χτισμένη τον 13ο αιώνα από τον ομώνυμο βασιλιά έχει μήκος 516 μέτρα και πλάτος 10, και είναι στολισμένη με 30 υπέροχα μπαρόκ αγάλματα. Υπέροχο σημείο για να διασχίσει κανείς το ποτάμι και να βρεθεί στην άλλη πλευρά της πόλης, όπου ανηφορίζοντας το λόφο τον περιμένει το σύμπλεγμα των κτιρίων που αποτελούν το κάστρο. 

Η περιοχή του κάστρου – όμορφα χτισμένη ανά τους αιώνες με διαφορετικά κτίρια σε πολλά στιλ, περιλαμβάνει τους βασιλικούς κήπους, το παλιό βασιλικό ανάκτορο, εξαίσια ζωγραφισμένο εξωτερικά, πύργους, εκκλησίες και γειτονιές με νοσταλγικά σοκάκια. Η προεδρική κατοικία βρίσκεται επίσης εντός του κάστρου, όπως επίσης και ο καθεδρικός του Αγίου Βίτου που αποτελεί το στολίδι και το καμάρι της Πράγας, με τα υπέροχα καμπαναριά του σε γαλλικό γοτθικό στιλ που δεσπόζουν από πολλές γωνιές της πόλης.

Η εβραϊκή συνοικία, με την επιβλητική συναγωγή της βρίσκεται επίσης στο κέντρο, με όμορφους δρόμους, υπέροχα κτίρια και αρκετά καταστήματα γνωστών και πανάκριβων οίκων – τα ψώνια στην Πράγα είναι πολύμορφα, από τις γνωστές εμπορικές αλυσίδες, μέχρι μεγάλους οίκους μόδας με βιτρίνες μοναδικές. Αν και το βαλάντιό μου δεν μου επιτρέπει να ψωνίσω εκεί, η βόλτα στις γιορτινά στολισμένες βιτρίνες είναι πανέμορφη!

Δίπλα σχεδόν στην κεντρική πλατεία, βρίσκεται το δημαρχιακό Μέγαρο, σε υπέροχο στιλ Art Nouveau, με εστιατόρια και καφέ στο ισόγειο κι ένα πανέμορφα ζωγραφισμένο θόλο στο κέντρο να δεσπόζει από μακριά.

Ο καιρός στην Πράγα το χειμώνα είναι ιδιαίτερα κρύος, (ήμασταν πολύ τυχεροί να μην έχει πολύ κρύο όταν πήγαμε), μια επίσκεψη όμως σε ένα από τα πολυάριθμα καφέ για ένα ζεστό ρόφημα κι ένα γλυκό ενδείκνυται. Στην πόλη συναντά κανείς πολλά μικρά καφέ και ζαχαροπλαστεία με δεκάδες λαχταριστών εδεσμάτων για όλα τα γούστα.

Το φαγητό επίσης στην πόλη – μιας και δέχεται εδώ και δεκαετίες πολύ τουρισμό απ’ όλον τον κόσμο, είναι μια αρκετά εύκολη υπόθεση, σε μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές (τιμές Αθήνας, όχι φθηνότερες). Πολλά εστιατόρια με τσέχικη και όχι μόνο, κουζίνα, περιμένουν να δεχτούν τον πεινασμένο ταξιδιώτη. Επίσης το βράδυ η Πράγα παραμένει ζωντανή, γεμάτη μπαράκια και bistrot, με πολύ κόσμο να διασκεδάζει μέχρι αργά.

Μια βόλτα λοιπόν στην Πράγα είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα. Σχετικά κοντινός και οικονομικός προορισμός, γεμάτος ομορφιά, ιδανικός για ένα τριήμερο που μας κάνει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και να ταξιδεύουμε στην παραμυθένια ομορφιά του παρελθόντος. Ίσως από τις πιο όμορφες, φιλόξενες και καθαρές πόλεις που έχω ποτέ επισκεφθεί!


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος