Point Of View

Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άνδρες - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Σύντομες συνεντεύξεις με άνδρες, στη διάρκεια ενός πάρτι, με ντισκομπάλα και την Dita von Teese, τυλιγμένη σε χρυσό μανδύα σε στάση προσευχής, να κοιτάζει με το γνωστό λάγνο – ναζιάρικο βλέμμα. Ένα ηλεκτρικό πιάνο καλυμμένο με κρίνους και μαργαρίτες, γκαζόν στους τοίχους και το πάτωμα, απέναντι από το τραπεζάκι με τους κρίνους και το ποπ τηλέφωνο - κόκκινα χείλη: το βάθρο για μια γυναίκα, την κάθε γυναίκα, και μια και μοναδική ερώτηση : “Σου αρέσω;” 

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα David Foster Wallace (1962 – 2008),  «Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άνδρες» (1999), μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2009, και  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο. Ο D.F.Wallace, θεωρείται από τους πλέον καινοτόμους και επιδραστικούς Αμερικανούς συγγραφείς της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας. 

Το εν λόγω έργο, είναι βαθιά φιλοσοφικό και υπαρξιστικό, γεγονός που αναδεικνύεται από την μελετημένη και εύγλωττη μετάφραση. Η ροή του λόγου και η μαθηματική συνέπεια με την οποία αναπτύσσει τον στοχασμό του ο συγγραφέας βρίσκουν ουσιαστική και ποιητική αναλογία στην μεταφραστική ευαισθησία και βαθιά κατανόηση της φιλοσοφικής τους διάστασης από τον Κ. Αλέξη Αλάτση. 

Η σκηνοθεσία και ερμηνεία των τριών νέων ηθοποιών, της Σοφίας Μαρίας Κικιλίντζια, της Σταυρούλας Κοντοπούλου και της Ζωής Μυλωνά, είναι μια εξαιρετική και άκρως επιτυχημένη προσπάθεια να παραστήσουν δραματικά πέντε μονολόγους ανδρών. Χωρίς cross dressing, χωρίς την παραμικρή transvestite διάθεση, με συνέπεια και απίστευτη αυτοπεποίθηση παίζουν τους ανδρικούς ρόλους και το κάνουν να φαίνεται απλό, αυτό που στο βάθος του απαιτεί τεχνική και μελέτη. Στην διάρκεια της παράστασης ξεχωρίζει η Σταυρούλα Κοντοπούλου για την εξαιρετική άνεση με την οποία περνά από την μια περσόνα στην άλλη χαρίζοντας εκπληκτικά στιγμιότυπα καλλιτεχνικής αρτιότητας. Η Ζωή Μυλωνά διαθέτει μια εξαιρετική φωνή και παρουσία, ειδικά στην συνέντευξη που συμπράττει με την Σοφία Μαρία Κικιλίντζια αναφορικά με την δύναμη του ανθρώπου να τρέφεται από το τραύμα του, αμφότερες αυτοσκηνοθετούνται και ερμηνεύουν εξαιρετικά τόσο σε ρυθμό, όσο και στην κατανόηση – προβολή του λόγου του συγγραφέα στο κοινό. 

Στο υπέροχο αποτέλεσμα συντελούν η μουσική και οι ηχητικές συνθέσεις της Ζωής Μυλωνά, οι οποίες αισθητικά αναδεικνύονται από την σκηνογραφία του Δήμου Κλιμενώφ. Το σκηνογραφικό σκέλος και τα σκηνικά αντικείμενα μιλούν από μόνα τους, ενώ μεταφέρουν την διάθεση της παράστασης δυνατά και καθαρά αποτελώντας αγαστό συνεργάτη και συνερμηνευτή των ηθοποιών. 

Οι «Σύντομες Συνεντεύξεις με Απαίσιους Άνδρες» είναι μια παράσταση έξυπνη, ενίοτε κωμική, συχνά σοκαριστική, με πολλή μουσική που φαντάζει απλή, όμως δεν είναι και ο θεατής θα το ανακαλύψει μέρες αργότερα όταν θα επανέρχονται στο νου του οι σκηνές και τα λόγια του έργου.

Από την Νάγια Παπαπάνου

Στοιχεία Παράστασης 

Ιδέα /σύλληψη: Ζωή Μυλωνά, Μετάφραση: Κ. Αλέξης Αλάτσης, Σκηνοθεσία: Σοφία Μαρία Κικιλίντζια, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά, Σκηνογραφία/Σκηνικά αντικείμενα/Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ, Μουσική/Ηχητικές συνθέσεις: Ζωή Μυλωνά

Φωτισμός: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη, Viewpoints training/ Καλλιτεχνική συνεργασία: Ρεβέκκα Τσιλικαρίδου, Παραγωγή: KART Productions

Ερμηνεύουν: Σοφία Μαρία Κικιλίντζια, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά

Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/ Β’ Σκηνή, Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη, Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 8838727

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 (έως Τρίτη 6 Ιουνίου)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ Φοιτητικό,  5 ευρώ Άνεργοι & Ατέλειες

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος