Point Of View

Τα όνειρα του Αϊνστάιν - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

1905, ο Αϊνστάιν και ο Μπέσσο – υπάλληλος στο γραφείο ευρεσιτεχνιών – συναντιούνται τακτικά, για φαγητό, για ψάρεμα, για κοινωνικές δραστηριότητες. Ο Αϊνστάιν, είναι αφηρημένος, φταίει αυτή η εργασία του πάνω στην διαστολή του χρόνου, η θεωρία του για την σχετικότητα… «Και μετά, σε μια μικρή πόλη, κατασκευάστηκε το πρώτο μηχανικό ρολόι. Στην αρχή οι άνθρωποι μαγεύτηκαν. Αργότερα τρομοκρατήθηκαν».

Σύμφωνα με τον Αναξίμανδρο (611π.Χ. – 547 π.Χ.), «δεν υπάρχει χρόνος που να μην υπήρξε: Το τέλος και η αρχή είναι όνειρα». «Ο Αϊνστάιν, τους τελευταίους μήνες είδε πολλά όνειρα για το χρόνο. Ο χρόνος θα μπορούσε να πάρει τόσες μορφές όσες εκείνες που ονειρεύτηκε σε ισάριθμες νύχτες. Όνειρα για κόσμους όπου ο χρόνος είναι κυκλικός, ακίνητος, που επιβραδύνεται ανάλογα με το υψόμετρο ή που παίρνει τη μορφή αηδονιού.»

Η Ελένη Βλάχου, υπογράφει την δραματουργική επεξεργασία και την σκηνοθεσία σ’ αυτή την παράσταση που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η πρακτική εφαρμογή των θεωριών που αναπτύσσονται στο βιβλίο του Alan Lightman με θεατρικούς όρους είναι άξια συγχαρητηρίων. Η σαφής αισθητική προσέγγιση που ομοιάζει στο έργο του Γιάννη Γαΐτη, σε συνδυασμό με την συνεχόμενη ρυθμική κίνηση των ερμηνευτών και τις ελλειπτικές φόρμες που δημιουργούν με τα σώματα τους, δίνουν την αίσθηση του μετέωρου και της αέναης εν δυνάμει κίνησης. 

Οι Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης και Αγγελική Παναγιωτοπούλου ερμηνεύουν με αξιοθαύμαστη άνεση ένα πολύ δύσκολο έργο. Επιτελούν ακριβώς αυτό που επιτυγχάνει κι ο ίδιος ο συγγραφέας, δηλαδή να μεταφέρουν με απλότητα και σαφήνεια έννοιες δύσκολες. Οι σκηνές όπου ο Μπέσσο κι ο Αϊνστάιν συναντώνται είναι απολαυστικές, ο άνθρωπος από το μέλλον σκοτεινός και μαγευτικός, η παράθεση των επιλογών – διαστάσεων κωμικότατη ενώ στο τέλος του κόσμου αισθάνθηκα μια γλυκιά ηρεμία. 

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Βασίλη Παναγιωτόπουλου, γίνεται ο τέταρτος ερμηνευτής της παράστασης, σαν μια ιδιότυπη αναγωγή στην τέταρτη διάσταση: τον χρόνο. Όσο οι τρεις ηθοποιοί ορίζουν με το σώμα, την φωνή και την έκφραση τους την σκηνική δράση, η μουσική έρχεται να επιστεγάσει αυτή την ιδιόμορφη αίσθηση του χωροχρόνου και του ανθρώπινου στοιχείου μέσα σ’ αυτήν.  

Η παράσταση «Τα όνειρα του Αϊνστάιν», είναι μια παράσταση γοητευτική, που σε μεταφέρει λίγο έξω από τα στενά όρια του υποκειμενισμού, σου ανοίγει ένα παράθυρο στην τέχνη της επιστήμης και της φαντασίας. Αν σας άρεσε «Η κώμη της Βερενίκης» του Γραμματικάκη, «Τα όνειρα του Αϊνστάιν θα σας ενθουσιάσουν. 

Στοιχεία Παράστασης

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Βλάχου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καπαμάς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου

Θέατρο Νέου Κόσμου - Δώμα, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 2109212900  

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00 (έως 9/4/2017)

Εισιτήρια: Παρασκευή Κανονικό 12€, Φοιτητικό 10€, Ανέργων 8€ - Σάββατο-Κυριακή Κανονικό 13€

Φοιτητικό / Ανέργων 10€

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος