Internal Interviews

Θεόδωρος Ορφανίδης @ Boem Radio

Παύλος Λάμπρου


Ο Μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης γεννήθηκε στο Herisau της Ελβετίας. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μετά την επιστροφή της οικογένειας του στο Κιλκίς.

Παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, κλασσικού τραγουδιού και πιάνου στη Θεσσαλονίκη και γρήγορα η προικισμένη φύση του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε.Παράλληλα δίδαξε θεωρητικά σε ωδεία της Βορείου Ελλάδας. Το 2005 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Ολλανδία, όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους, όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke και Θόδωρο Αντωνίου.

Ως μαέστρος έχει προσκληθεί από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Εχει διευθύνει ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία,Ουκρανία, Βραζιλία και Πολωνία. 

Το καλοκαίρι του 2010 ιδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου την Orchestra Mobile , ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, την δική τους εταιρία.

Οι δυό τους συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο με την σιωπηλή εκδήλωση διαμαρτυρίας που έκαναν στο εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2014 με σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αναζωπυρώνοντας το θέμα και κερδίζοντας τον θαυμασμό και την υποστήριξη τόσο του κοινού όσο και της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.

Το 2015, γιορτάζοντας τα 90 Χρόνια του Μίκη Θεοδωράκηκαι την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Δήμος Νέας Σμύρνης κάλεσε τον Μαέστρο να διευθύνει ξανά το Άξιον Εστί.Αυτήν την φορά θέλοντας ο Θεόδωρος Ορφανίδης να περάσει το έργο στις νεότερες γενεές, κάλεσε τον Σάκη Ρουβά να αναλάβει τον ρόλο του λαικού τραγουδιστή. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απολύτα, αφού η πλατεία Νέας Σμύρνης γέμισε από 20.000 κόσμο που αποθέωσε για άλλη μία φορά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σάκη Ρουβά.

Έχει κυκλοφορήσει τρία CD - Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of Love...” (The Human Voice, 2011), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return” (The Human Voice , 2012), Α Handful of Jewish Songs (The Human Voice , 2016).

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης, την Δευτέρα 26/03/2018 στις 21:00, στα μικρόφωνα του Boem Radio και στον Παύλο Λάμπρου.

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος