Point Of View

Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη

Κωστής Γωγιός

Σε μια περίοδο που, υπό κανονικές συνθήκες, οι περισσότεροι θα έκαναν τα σχέδια τους για το πως θα απέφευγαν το ταξίδι στο χωριό, η πραγματικότητα έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. Ο λαός - σοφός στις παροιμίες και τα ρητά, ηλίθιος όταν έρχεται η ώρα των εκλογών – θέλει τον άντρα μετά τον γάμο να ξεχνάει το χωριό / νησί του και να είναι καταδικασμένος να περάσει τις υπόλοιπες διακοπές της ζωής του στο Γυναικοχώρι. Το Γυναικοχώρι είναι ένα μέρος που, όσο κι αν ακούγεται φανταστικό, είναι υπαρκτό και αποτελεί τόπο εξορίας των παντρεμένων αντρών, λησμονώντας τον δικό τους τόπο. Όσοι, όλα αυτά τα χρόνια γκρίνιαζαν γιατί θα περνούσαν άλλο ένα Πάσχα φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας ένα ολόκληρο αμάξι για 4 μέρες, ακούγοντας την μουρμούρα της πεθεράς και τις βασιλικές φανφάρες του πεθερού, περιμένοντας τη σειρά τους για την τουαλέτα με ουρά επιπέδου «τυριά στο σούπερ μάρκετ τα Χριστούγεννα» και βλέποντας τηλεόραση ελλείψει ίντερνετ, πλέον αναθεωρούν. Με την προοπτική να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε χωριά εν όψει Πάσχα, ο καθένας από τους προαναφερθέντες θα ορκιζόταν αιώνια πίστη στο χωριό, ακόμα και τη φιλοξενία των πεθερικών στο δυαράκι στη Κυψέλη, αλλά και την μετακίνησή τους από και προς το χωριό.

Με τις μετακινήσεις να μοιάζουν προς το παρόν κάτι μακρινό, η καθημερινότητα μας απαρτίζεται από άσκοπα μηνύματα σε 5ψηφια νούμερα και την εισβολή άλλων νούμερων στις οθόνες μας. Η πιο σημαντική προσφορά του Μένιου Φουρθιώτη στην ελληνική τηλεόραση είναι το όνομα του, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε δημοσιογράφο που σέβεται τον εαυτό του να κάνει λογοπαίγνιο με αυτό. Στα φυσιολογικά νέα μιας υποανάπτυκτης χώρας, ένας τύπος που παριστάνει τον δημοσιογράφο φρουρείται από την αστυνομία για τον φόβο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, την οποία συνέλαβε και διέλυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατανόηση. Υπάρχει η 17Ν; Τότε κακώς ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει πάρει τα εύσημα. Δεν υπάρχει; Τότε κακώς έχουν ανατεθεί αστυνομικοί να προστατεύουν έναν ψεύτικο δημοσιογράφο από μια ψεύτικη απειλή. Η φρουρά που αρχικά δεν υπήρχε, τελικά βρέθηκε και αποσύρθηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε. Ο Μ. Φουρθιώτης κατέφυγε μετά το γραφείο υπουργού, στο ΣτΕ να δικαιωθεί και εμείς σε κάποιον ειδικό για να μην τρελαθούμε. 

Σε άλλα νέα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, θέλει να καταθέσει μήνυση κατά του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, γιατί ο ΠΟΥ σε μια προσπάθεια να προτρέψει τους πιστούς να μην συνωστιστούν σε χώρους λατρείας εν όψει του Πάσχα, ενώ χρησιμοποίησε την ημισέληνο, δεν χρησιμοποίησε τον σταυρό, αλλά πασχαλινό αυγό. Κακώς; Κακώς. Αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει μια συνωμοσία κατά των Χριστιανών, η οποία θέλει την εξόντωσή τους, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει λιοντάρια και άλλα τέτοια προχριστιανικά, χρησιμοποιεί σοκολατένια αυγά, λαμπάδες και άλλα με τα οποία έχει συνδέσει ο ίδιος ο χριστιανισμός το Πάσχα; Ότι εν μέσω πανδημίας, ο ΠΟΥ κοιτάει πως να καταστρέψει τη χριστιανική θρησκεία και να προσβάλλει όλους τους σοκολατόφιλους Χριστιανούς, σπάζοντας τα αυγά τους και τα δικά μας; 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος είναι και η επέτειος των 100 χρόνων από τη συνθήκη Mendon – Keram, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη. Σε εκείνη την αλήστου μνήμης συνάντηση των ηγετών όλων των χωρών, συμφωνήθηκε η αποκλειστική χρήση της λέξης filotimo μόνο επί ελληνικού εδάφους. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η χρήση της λέξης παραίτηση από Έλληνες, τόσο σαν λέξη όσο και σαν έννοια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αν συνοδεύεται από την λέξη «υποχρεωτική» και πάλι είναι αρκετά σπάνιο. Οι στατιστικολόγοι θεωρούν ότι είναι από τις λιγότερο χρησιμοποιημένες λέξεις της ελληνικής γλώσσας μαζί με το «συγγνώμη» και το «έχεις δίκιο, έχουμε χαθεί, θα ρωτήσω.» Η τελευταία φράση φαίνεται ότι έχει σχέση με τα χρωμοσώματα Χ και Υ, καθώς όσοι άνθρωποι διαθέτουν μόνο Χ, τη χρησιμοποιούν κανονικά. Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από τη συμφωνία που άλλαξε τη ζωή μας, αποφασίστηκε η προσθήκη σχετικής επιγραφής στην Ακρόπολη με το όνομα της κ. Μενδώνη, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να τοποθετηθεί προτομή. Το τελευταίο δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς αναζητάται ο γλύπτης που θα καταφέρει να αποδώσει με ακρίβεια την στέκα της υπουργού σε πεντελικό μάρμαρο, μετά από διαγωνισμό. Οι πληροφορίες ότι τον διαγωνισμό έχει ήδη κερδίσει η CISCO, κρίνονται ως ανεπιβεβαίωτες. Αναφορικά με το δεύτερο όνομα της συμφωνίας, η Κυβέρνηση φέρεται (και άγεται) να προσανατολίζεται να προσαρμόσει το όνομα της περιοχής του Κεραμεικού, ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στην κ. Κεραμέως. 

Η (άτυπη) χαλάρωση των μέτρων έφερε και τα σχετικά πάρτυ, με συνωστισμούς και εικόνες που ταιριάζουν σε μια πανδημία, αλλά και στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες. Οι νέοι πίνοντας ποτό έξω από κλειστά μαγαζιά και οι ηλικιωμένοι έξω από εκκλησίες και κηδείες αρχιμανδριτών. Δεν χρειάζεται άγχος όμως, ήρθαν οι πρώτοι τουρίστες στην Κρήτη κι ας βρέθηκαν και θετικοί. Φοβού τους Γερμανούς και κόβιντ φέροντας, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. 

photo @kagouriki


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος